Kategorie
Zobacz również tu
-
Kupuj eko i chroń planetę!
2024-04-19
Poznaj produkty
-
Wąż do mleka Foodstar/SD
2015-09-30 -
Farmer Seria F4 7258
2013-04-09 -
Przyczepa przeładowcza PBN–30
2019-07-05 -
EuroFala
2011-02-05
Banki żywności sposobem na wycofanie produktów z rynku?
Z udziałem podsekretarza stanu Tadeusza Nalewajka, prezesa Agencji Rynku Rolnego Radosława Szadkowskiego oraz prezesa zarządu Banków Żywności Marka Borowskiego odbyła się konferencja prasowa nt. sposobów wycofywania produktów z rynku.
- Najważniejsze są w tej chwili jak najszybsze działania w odniesieniu do produktów, których nie można długo przechowywać, czyli papryki, kapusty, itp. – powiedział wiceminister.
Zwrócił uwagę, że przede wszystkim chodzi o ulokowanie produktów na innych kierunkach niż rosyjski. W sytuacji objęcia embargiem całej Unii Europejskiej jest to bardzo trudne. Podsekretarz stanu poinformował, że jednym ze sposobów jest też przekazywanie produktów do Banków Żywności, które mają duże doświadczenie w udzielaniu pomocy najuboższym. W tym kontekście inne są możliwości w odniesieniu np. do papryki i kapusty, a inne w odniesieniu do jabłek, których na rynek rosyjski trafiało około 700 tys. ton.
- Nie ma jeszcze mechanizmów wdrożonych przez Komisję Europejską, ale mamy przygotowaną instrukcję dotyczącą udokumentowania biodegradacji na poziomie gospodarstwa, co będzie musiało być wykonane w odniesieniu do części produktów, które szybko się psują.
Prezes ARR Radosław Szatkowski poinformował, że agencja jest przygotowana do administrowania całej operacji zdejmowania produktów z rynku. Współpracuje też od lat z Bankami Żywności co pozwoli na szybkie przekazywanie żywności.
Uczestniczący w konferencji prasowej prezes Banków Żywności stwierdził, że współpracują z blisko 4 tysiącami organizacji i są w stanie rozdysponować w ciągu 1 miesiąca około 2 tysięcy ton produktów.