| Autor: redakcja1

Embargo na polskie owoce i warzywa

30 lipca 2014 roku Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej (Rosselkhoznadzor) powiadomiła o wprowadzeniu od 1 sierpnia br. czasowego zakazu importu z Polski owoców i warzyw – informuje Bank BGŻ.

Embargo na polskie owoce i warzywa
Decyzję o wprowadzeniu ograniczeń handlowych rosyjska strona uzasadnia nieprzestrzeganiem przez polskich eksporterów rosyjskich przepisów fitosanitarnych.
 
Jednakże biorąc pod uwagę aktualne uwarunkowania polityczne, decyzję tę można odebrać jako reakcję Rosji na wprowadzenie unijnych sankcji. Ministerstwo Rolnictwa zaznacza, że naruszenia o których jest mowa, nie miały miejsca, a nieliczne przypadki zastrzeżeń były szczegółowo badane i na bieżąco wyjaśniane.

Wprowadzony zakaz na import dotyczy następujących kategorii produktowych, według kodów taryfy celnej:

- CN 0808 - Jabłka, gruszki i pigwy, świeże;
- CN 0809 - Morele, wiśnie, brzoskwinie, nektarynki, śliwki i owoce tarniny, świeże;
- CN 0704 - Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone;
- CN 0709 - Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone, przy czym zakaz nie dotyczy grzybów.

Strona rosyjska powiadomiła także, że embargo obejmuje również produktów pochodzenia polskiego przywożonych do Federacji Rosyjskiej za pośrednictwem państw trzecich.

Rosja jest największym odbiorcą polskich owoców i warzyw. Jak wynika z danych Eurostatu, w 2013 roku sprzedaż do Federacji Rosyjskiej stanowiła 43% ogólnego wolumenu eksportu produktów ogrodnictwa, przy czym największym udziałem charakteryzowały się jabłka.
 
W minionym roku na rynek ten trafiło blisko 680 tys. ton jabłek, czyli 56% eksportu jabłek ogółem. Spośród kategorii objętych zakazem importu przez Rosję niezwykle ważnym produktem dla polskich producentów jest kapusta, której sprzedaż do Rosji to 50% eksportu, a także 6% jej produkcji.
 


Tagi:
źródło: