| Autor: redakcja1

Owoce i warzywa z Hiszpanii najpopularniejsze na niemieckim rynku

W 2015 roku hiszpańskie dostawy owoców i warzyw były najważniejszymi dla niemieckich konsumentów – w sumie ich wielkość przekroczyła 2,473 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

Owoce i warzywa z Hiszpanii najpopularniejsze na niemieckim rynku

Dostawy owoców i warzyw z Hiszpanii

Dla porównania w roku 2013 eksport z Hiszpanii wyniósł 2,572 mln ton, a jeszcze rok wcześniej w wysokości 2,392 mln ton. W zeszłorocznych dostawach zdecydowanie dominowały owoce 1,459 mln ton, z czego 788 tys. ton stanowiły same cytrusy. Pozostała ilość 1,014 mln ton to sprowadzone do Niemiec warzywa.

 

Na niemiecki rynek z Hiszpanii trafiły głównie pomarańcze - 327 tys. ton, mandarynki – 277 tys. ton, ogórki – 203 tys. ton i arbuzy z wynikiem 201 tys. ton. Poza tym spore ilości stanowiły słodka papryka - 187 tys. ton, pomidory – 168 tys. to oraz cytryny – 100 tys. ton i cebula – 97 tys. ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!