Kategorie
Zobacz również tu
-
Wartość polskiego importu
2024-10-02 -
Wartość polskiego eksportu
2024-10-02
Poznaj produkty
-
Zbiornik opryskiwacza ZGZ 600
2011-10-11 -
Prasa stałokomorowa SIPMA PS 1211 FARMA PLUS
2013-06-19 -
Ładowarki Weidemann HOFTRAC 1160
2020-08-07 -
Brony wirnikowe Maszyny nowe
2017-05-16 -
MASZYNA DO OBIERANIA CEBULI
2017-06-26
GUS: Rośliny sadownicze w większości przezimowały dobrze
Rośliny sadownicze w większości przezimowały dobrze, ponieważ zima 2014/2015 była wyjątkowo ciepła. W sadach nie odnotowano większych strat, a łagodne warunki podczas ostatniej zimy przyczyniły się do wzrostu populacji szkodników drzew i krzewów owocowych - poinformował Główny Urząd Statystyczny we Wstępnej ocenie przezimowania upraw ozimych w 2015 roku.
Przezimowanie roślin sadowniczych
Rośliny sadownicze na ogół dość szybko rozpoczęły wiosenną wegetację. Najwcześniejsze gatunki drzew zaczęły kwitnąć już w ostatniej dekadzie marca, gdyż ciepła jesień spowodowała, że drzewa zawiązały obficie pąki. Wiosenne chłody przyczyniły się jednak do spowolnienia wegetacji i niekorzystnie wpływały na zapylanie. Zanotowano przy tym duże straty w rodzinach pszczelich i mniej owadów zapylających. Mimo to wczesnowiosenna wegetacja roślin przebiegała na ogół bez większych zakłóceń, a rośliny sadownicze były przeważnie w dobrej kondycji.
Stan plantacji truskawek po łagodnej zimie oceniony został jako bardzo dobry, jednak już w marcu na niektórych plantacjach zaobserwowano niedobór wilgoci w glebie. Brak dostatecznej ilości opadów oraz wiosenne chłody zahamowały nieco rozwój wegetacji. Celem przyśpieszenia wzrostu część upraw truskawek została przykryta folią lub włókniną.
Warunki agrometeorologiczne oraz stan zaawansowania siewów warzyw gruntowych jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych rejonach kraju. Pomimo rozpoczęcia wiosennej wegetacji wcześniej niż w latach przeciętnych, wielu rolników wstrzymało się z siewem i wysadzaniem rozsad warzyw z uwagi na zimną glebę i duże wahania temperatur. Na przeważającym obszarze kraju do siewu warzyw gruntowych przystąpiono w III dekadzie marca. Zaawansowanie siewów jest jednak gorsze niż w analogicznym okresie minionego roku.
Poza tym na wielu plantacjach wschody roślin początkowo były słabe i nierównomierne ze względu na niskie temperatury występujące nocą oraz niedostateczną ilość wody w glebie. Wczesną wiosną w wielu rejonach gleba była słabo uwilgotniona z uwagi na niewielkie zapasy wody po zimie (brak śniegu) oraz brak opadów deszczu, a także wiatry wysuszające wierzchnią warstwę gleby. Tylko w niektórych rejonach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i rozwoju roślin oraz dość wyrównane wschody warzyw.