| Autor: redakcja1

Owoce i warzywa chronią przed alergią i astmą?

Według szkockich naukowców do rosnącej liczby wykrywanych alergii i astmy może przyczynić się zła dieta. Przede wszystkim problem dotyczy błonnika, a w zasadzie zbyt małej jego ilości spożywanej między innymi pod postacią owoców i warzyw – wskazuje FAMMU/FAPA.

Owoce i warzywa chronią przed alergią i astmą?
Zespół naukowców ze Szkocji przeprowadził badania, które ukazały związek między spożyciem błonnika, a częstotliwością występowania alergii i astmy.
 
W tym celu przeprowadzono testy na myszach, przy czym niektóre z nich poddano specjalnej diecie zawierającej dużą ilość błonnika a inne diecie o jej małej zawartości. Zwierzęta z pierwszej grupy wykazały znacznie mniej objawów alergicznych niż te z drugiej grupy, gdzie dużo częściej występowały reakcje alergiczne.
 
Tym samym, badacze z Uniwersytetu w Aberdeen wykazali, że wzrost liczby chorób alergicznych i astmy można wytłumaczyć nie tylko zanieczyszczeniem powietrza, paleniem wyrobów tytoniowych, czy samą w końcu genetyką. Zdaniem naukowców warto zatem zmienić nawyki żywieniowe.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!