Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Kombajn pokosu SA22 (900) SAMON
2020-10-08 -
PRZYCZEPA ROLNICZA T730/3 – 12T
2016-02-03 -
Osłony spiralne i zabezpieczenia
2014-01-15 -
ELETOR IC-DC50W24VB
2020-02-07 -
Platforma do bel T954 – 5,9t
2016-02-03
Import warzyw i owoców do UE na poziomie 13 mln ton
Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące handlu zagranicznego owocami i warzywami pomiędzy Unią Europejską, a krajami trzecimi - podaje FAMMU/FAPA.
Import owoców i warzyw do UE
Według ostatnich dostępnych danych, w roku 2014 import owoców i warzyw do UE z państw trzecich wyniósł 13,1 mln ton, z czego 87% stanowił przywóz samych owoców, a 13% warzyw. Tym samym kraje unijnej pozostają największym na świecie importerem produktów ogrodnictwa.
Najchętniej w zeszłym roku sprowadzane były banany, ananasy, jabłka oraz gruszki, winogrona i cytrusy, które przede wszystkim pochodziły z półkuli południowej. Największymi dostawcami na unijny rynek pozostają RPA, Kostaryka, Maroko, Turcja, Ekwador, Chile, Kolumbia oraz Peru i Brazylia.
Eksportu warzyw i owoców do państw trzecich
W odniesieniu do eksportu z UE do państw trzecich, w 2014 roku wywieziono w sumie 6,2 mln ton owoców i warzyw, z czego 68% stanowiła wysyłka owoców, a 32% warzyw. Do sierpnia 2014 roku to Rosja była czołowym i kluczowym odbiorcą unijnych produktów, przy czym aktualnie sytuacja ta uległa całkowitej zmianie.
Największe dostawy unijnych owoców i warzyw kierowane są między innymi na Białoruś i Ukrainę, do Szwajcarii, Norwegii, Algierii oraz Brazylii, Egiptu i Senegalu - informuje FAMMU/FAPA.