| Autor: redakcja1

Import warzyw i owoców do UE na poziomie 13 mln ton

Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące handlu zagranicznego owocami i warzywami pomiędzy Unią Europejską, a krajami trzecimi - podaje FAMMU/FAPA.

Import warzyw i owoców do UE na poziomie 13 mln ton

Import owoców i warzyw do UE

Według ostatnich dostępnych danych, w roku 2014 import owoców i warzyw do UE z państw trzecich wyniósł 13,1 mln ton, z czego 87% stanowił przywóz samych owoców, a 13% warzyw. Tym samym kraje unijnej pozostają największym na świecie importerem produktów ogrodnictwa.

Najchętniej w zeszłym roku sprowadzane były banany, ananasy, jabłka oraz gruszki, winogrona i cytrusy, które przede wszystkim pochodziły z półkuli południowej. Największymi dostawcami na unijny rynek pozostają RPA, Kostaryka, Maroko, Turcja, Ekwador, Chile, Kolumbia oraz Peru i Brazylia.

Eksportu warzyw i owoców do państw trzecich

W odniesieniu do eksportu z UE do państw trzecich, w 2014 roku wywieziono w sumie 6,2 mln ton owoców i warzyw, z czego 68% stanowiła wysyłka owoców, a 32% warzyw. Do sierpnia 2014 roku to Rosja była czołowym i kluczowym odbiorcą unijnych produktów, przy czym aktualnie sytuacja ta uległa całkowitej zmianie.

Największe dostawy unijnych owoców i warzyw kierowane są między innymi na Białoruś i Ukrainę, do Szwajcarii, Norwegii, Algierii oraz Brazylii, Egiptu i Senegalu - informuje FAMMU/FAPA.



Tagi:
źródło: