Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Poidło PPZ
2014-01-10 -
Silosy spedycyjne
2021-11-23 -
Pług zagonowy zawieszany ÖVERUM CT-F
2013-03-21 -
Ładowarki STRIEGEL model 500DY/A
2014-07-14
Rośnie konsumpcja owoców i warzyw w UE
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijna konsumpcja owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, czyli o 5,6% więcej niż w 2012 r., ale o 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012.
Zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 r. jedynie w sześciu krajach UE zaobserwowano rekomendowaną wysokość spożycia.
W omawianym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców, a zatem to zwyżka o 10% względem 2012 r. i 153,22 gram warzyw, tj. o zaledwie 0,5% więcej niż rok wcześniej.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, w porównaniu do danych z okresu 2008-2012 zwiększyło się spożycie bananów o 5%, winogron o 3% oraz cebuli. Z kolei na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe o 14,3% oraz pomidory o 7%.
