Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-29
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25
Poznaj produkty
-
KOSIARKI EMU s Samasz
2020-09-17 -
KARCZOWNIK "SAMSON DUO" 60
2016-04-21 -
Kombajn do ziemniaków RS2060 DEWULF
2020-10-07 -
WĘŻE PŁYWAJACE I OSPRZĘT
2016-04-29
Rośnie konsumpcja owoców i warzyw w UE
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijna konsumpcja owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, czyli o 5,6% więcej niż w 2012 r., ale o 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012.
Zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 r. jedynie w sześciu krajach UE zaobserwowano rekomendowaną wysokość spożycia.
W omawianym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców, a zatem to zwyżka o 10% względem 2012 r. i 153,22 gram warzyw, tj. o zaledwie 0,5% więcej niż rok wcześniej.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, w porównaniu do danych z okresu 2008-2012 zwiększyło się spożycie bananów o 5%, winogron o 3% oraz cebuli. Z kolei na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe o 14,3% oraz pomidory o 7%.