| Autor: redakcja11

Jabłka i pieczarki polskimi produktami eksportowymi. Niższy eksport owoców i warzyw z Polski w 2015 r.

W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680,0 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1113,0 tys. ton owoców. To w porównaniu do roku 2014 około 10% spadek eksportu warzyw z poprzedniorocznej wielkości 750,0 tys. ton oraz około 19% dla owoców z przeszło 1370,0 tys. ton w roku 2014.

Jabłka i pieczarki polskimi produktami eksportowymi. Niższy eksport owoców i warzyw z Polski w 2015 r.

Eksport warzyw i owoców z Polski

Jak co roku największym importerem polskich owoców i warzyw były pozostałe kraje unijne - skierowaliśmy tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano tym samym spory wzrost zakupów – dla warzyw o niecałe 100,0 tys. ton, a dla owoców aż o 181,0 tys. ton.

Drugim co do wielkości importem polskich produktów jest ugrupowanie EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza zrzeszająca między innymi: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan) - w minionym roku skierowaliśmy tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367,0 tys. ton owoców. Przy czym, jak zauważa FAMMU/FAPA, wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku to wynik trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embargo.

Wśród eksportowanych polskich owoców jak co roku dominowały jabłka z wolumenem 888,0 tys. ton a wśród warzyw pieczarki – ponad 201,0 tys. ton.

Eksport warzyw i owoców z Polski    

Produkt

mln euro

tys. ton

2013

2014

2015

2013

2014

2015

Warzywa świeże

590,85

602,10

587,73

713,13

750,01

679,28

UE28

404,10

447,38

530,66

429,13

467,11

561,49

EUG

155,03

123,05

37,03

252,10

224,74

92,30

Owoce świeże

727,88

612,85

540,08

1515,25

1370,26

1112,96

UE28

204,65

221,03

349,33

361,44

394,76

575,46

EUG

408,87

301,41

113,39

970,00

818,39

366,88

Źródło: FAMMU/FAPA

Czytaj dalej na nastepnej stronie...



Tagi:
źródło: