Kategorie
Zobacz również tu
-
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Spulchniacz-chwastownik AKTYWATOR
2014-04-02 -
Zestaw do AdBlue DRUM
2016-04-14 -
Nierdzewny nawilżacz dyskowy UX56
2015-05-14 -
KLEINE KR 6, 6-rzędowy
2011-08-25 -
Nawóz ActiPlon Rzepak
2014-01-07
Unijna konsumpcja owoców i warzyw nieznacznie wzrosła
Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Consumption Monitor” z danymi unijnymi dotyczącym wielkości spożycia owoców i warzyw w unijnej „28” - podaje FAMMU/FAPA.
Konsumpcja owoców i warzyw
W roku 2013 przeciętna konsumpcja przypadająca na 1 obywatela UE to 341,82 gramy. To o 5,6% więcej niż w roku 2012, ale o niecałe 2% mniej w stosunku do średniej wielkości z lat 2008-2012. Tym samym wielkość dziennego spożycia owoców i warzyw w UE28 pozostaje w dalszym ciągu na niższym poziomie niż rekomendowane przez WHO 400 gram owoców i warzyw w obrębie dnia na osobę. Przy czym jedynie sześć państw z 28 krajów członkowskich spełnia te wymagania i konsumpcja owoców oraz warzyw utrzymuje poziom 400 gram na osobę.
Z tej ilości porcji – 188,6 gram stanowią same owoce, a pozostałe 153,22 gramy warzywa. W odniesieniu do roku 2012 wielkość konsumpcji owoców zwiększyła się o 10%, a warzyw o 0,5%. Z kolei w porównaniu do średniej z lat 2008-2012 spożycie owoców zmalało o 1,5%, a warzyw wzrosło o 2,3%.