| Autor: redakcja1

Import owoców i warzyw do Polski sięgnął prawie 2 mln ton

Jak wynika z danych Eurostat, w roku 2016 Polska sprowadziła 1.961.092 ton owoców i warzyw, z czego 1.675.806 ton stanowiły zakupy z państw unijnych, a 285.286 ton z państw trzecich. Dla porównania w roku 2015 Polska zaimportowała 1.990.013 ton owoców i warzyw, a więc o 1% więcej niż w roku minionym.

Import owoców i warzyw do Polski sięgnął prawie 2 mln ton

Import owoców i warzyw do Polski

W przypadku największych dostawców na polski rynek na pierwszym miejscu znalazła się Hiszpania z 523,7 tys. ton, następnie Holandia – 379 tys. ton oraz Niemcy - 230 tys. ton. Poza tym ponad 209 tys. ton to przywóz z Włoch, 116,8 tys. ton z Ekwadoru i 93 tys. ton z Belgii.
 
W zakupie świeżych owoców i warzyw, według FAMMU/FAPA, jak co roku wśród owoców przeważały banany z zakupami na poziomie 304,7 tys. ton. Na drugim miejscu pod kątem ilości zakupów znalazły się pomarańcze – 157,6 tys. ton i kolejno mandarynki – 140,5 tys. ton, pomidory – 142,2 tys. ton, arbuzy – 131,3 tys. ton, cytryny - 100 tys. ton i 95,2 tys. ton winogrona. Poza tym 55,3 tys. ton to import cebuli, 52,4 tys. ton nektarynek i po 52,0 tys. ton grapefruitów, ogórków i słodkiej papryki.


Tagi:
źródło: