| Autor: redakcja1

Eksport drobiu i wieprzowiny do Chin

W dniu 20 czerwca br. w gmachu ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się spotkanie Ministra Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Zhi Shupinga z polskim Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofem Jurgielem.

Eksport drobiu i wieprzowiny do Chin

Rozmowy bilateralne dotyczyły kwestii bezpieczeństwa żywności, w szczególności w zakresie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego. Minister Krzysztof Jurgiel  podkreślał wysokie standardy, jakie polskie produkty żywnościowe spełniają  na każdym etapie produkcji. Podziękował równocześnie za bardzo dobrą współpracę ze stroną chińską, zaznaczając, że liczy na szybką finalizację prowadzonych prac, w szczególności w zakresie otwarcia rynku chińskiego dla polskich jabłek, mięsa wieprzowego, elementów  drobiowych oraz drobiu zarodowego. Zwrócił się również z prośbą o uproszczenie procedur w zakresie warunków eksportu drobiu i mleka.
 

Podczas spotkania ministrowie podpisali dwa dokumenty. Pierwszy z nich horyzontalnie reguluje warunki współpracy w zakresie bezpieczeństwa żywności, a drugi – warunki obrotu jajami wylęgowymi. Kolejne trzy umowy, dotyczące warunków obrotu jabłkami, wieprzowiną oraz drobiem podpisywane zostaną dziś w obecności Prezydenta RP i Przewodniczącego ChRL wraz z innymi umowami gospodarczymi. Dokumenty te mają bardzo duże znaczenie dla przedsiębiorców, którzy zainteresowani są eksportem żywności na rynek chiński i stanowią konkretny krok w uzyskaniu dostępu do  tego rynku ważnych dla strony polskiej produktów.
 

–  Podpisane porozumienia są owocem naszych wspólnych wysiłków. Najważniejszym takim krokiem była wizyta prezydenta Polski Andrzeja Dudy w Chinach. Niezwykle ważna jest wizyta prezydenta Chin Xi Jinpinga  w Polsce – powiedział minister Zhi Shuping i podkreślił, że jest to znakomity fundament do współpracy w przyszłości.
 

Minister Zhi Shuping przekazał także stronie polskiej raport z przeprowadzonego w grudniu 2015 r. audytu zakładów drobiarskich. To ważny dokument, na podstawie którego strona polska przekaże stronie chińskiej niezbędne informacje uzupełniające. Po ich analizie zostaną podjęte decyzje zatwierdzające kolejne zakłady mięsa drobiowego do eksportu na rynek chiński.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!