Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Mniej kadmu w warzywach, owocach i grzybach

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W dniu 13 maja 2014 roku zostało opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 488/2014...

W dniu 13 maja 2014 roku zostało opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 488/2014 zmieniające wielkości dopuszczalnego poziomu kadmu w środkach spożywczych, w tym owoców, warzyw i grzybów – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W związku z tym:
 
- dla warzyw i owoców, z wykluczeniem warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, warzyw łodygowych, grzybów i wodorostów morskich ustalono na poziomie 0,050 mg/kg w świeżej masie,
 
- dla warzyw korzeniowych i bulwiastych wyjątkiem selera korzeniowego, pasternaku, salsefii i chrzanu pospolitego, warzyw łodygowych bez selera, a w odniesieniu do ziemniaków najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do ziemniaków obranych, przy czym ustalono go na 0,10 mg/kg w świeżej masie,
 
- dla warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, selera, selera korzeniowego, pasternaku, salsefii, chrzanu pospolitego i wybranych grzybów jak pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrogowaty, grzyb shiitake, oraz twardzik japoński – 0,20 mg/kg, a dla pozostałych grzybów – 1,0 mg/kg.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl