Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
Opryskiwacz Trend
2020-08-05 -
Wygarniacz gałęzi
2013-04-02 -
Zbiornik paliwa MC9000
2013-11-25
Produkcja mięsa na użytek własny
Wielu rolników preferuje do spożycia mięso pochodzące z własnego gospodarstwa. Szczególnie w okresie przedświątecznym nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych.
Ubojowi gospodarczemu podlegają:
- owce,
- kozy,
- trzoda chlewna,
- cielęta do 6 miesiąca życia,
- drób i zajęczaki,
- dzikie zwierzęta pozyskane w warunkach fermowych lub wyniku odstrzału.
- wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt,
- wymaganie określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt,
- wymagania określone w przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych,
- wymagania związane z higieną.
Ubijaniu powinno poddawać zwierzęta zdrowe. Jeżeli były leczone, to po okresie karencji dla użytego produktu leczniczego. Również nie powinny pochodzić z gospodarstw lub obszarów podlegającym ograniczeniom.
Zwierzęta należy zabijać w sposób humanitarny, bez zbędnego zadawania im bólu, oraz bez obecności dzieci.
Posiadacz zwierząt dokonuje na 24 godziny przed ubojem zgłoszenia w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym. Zgłoszenia może dokonać telefonicznie, na piśmie lub stawiając się osobiście, jeżeli planowany ubój dotyczy trzody chlewnej. W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz zgłoszenia należy dokonać listownie ze względu na obowiązek pisemnego oświadczenia odnośnie zagospodarowania SRM (materiału szczególnego ryzyka).
Zgłaszając planowany ubój trzody chlewnej należy podać następujące informacje:
- nazwisko i imię, adres, nr telefonu posiadacza zwierząt,
- liczbę zwierząt poddanych ubojowi,
- numer siedziby stada,
- miejsce i termin uboju,
- nazwisko i imię sprzedającego w celu uboju gospodarczego zwierzęta gospodarskie,
- zgłoszenie mięsa do badania poubojowego,
- nazwisko i imię dokonującego ubój.
W przypadku cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz zgłoszenie w formie pisemnej powinno zawierać:
- nazwisko i imię, adres, nr telefonu, posiadacza zwierząt,
- gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi,
- numer identyfikacyjny zwierzęcia,
- miejsce i termin uboju,
- nazwisko i imię osoby uprawnionej do uboju,
- oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt SRM (materiału szczególnego ryzyka).
Uboju mogą dokonywać osoby które:
- ukończyły 18 lat,
- posiadają wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe,
- odbyły szkolenie teoretyczne i 3 miesięczną praktykę na stanowisku ubojowym pod nadzorem,
- osoby posiadającym 3 letni staż na stanowisku ubojowym,
- kwalifikacje potwierdzone odpowiednim dokumentem.
Badanie mięsa na obecność włośni dokonujemy u trzody chlewnej, dzików i nutrii. W tym celu pobierane są próbki z określonych miejsc partii ciała (przeważnie z przepony).
Za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na własny użytek przewidziano karę pieniężną w wysokości od 100 do 2000 zł, natomiast za wprowadzenie na rynek mięsa kara wynosi od 1000 do 5000 zł.
