Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowaliśmy zaktualizowany dokument „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030”. To plan, dzięki któremu chcemy rozwijać produkcję ekologiczną w naszym kraju i wspierać rynek żywności ekologicznej.
Polska i cele europejskie
Rolnictwo ekologiczne to ważny element Zielonego Ładu i strategii UE „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodność 2030”. Unia Europejska zakłada, że do 2030 roku 25% użytków rolnych będzie objęte produkcją ekologiczną. Naszym celem jest osiągnięcie poziomu co najmniej 7% – to oznacza ponad milion hektarów ekologicznych upraw w Polsce.
Co zakłada plan?
Plan przewiduje m.in.:
-
wsparcie rolników w produkcji i przetwórstwie,
-
rozwój rynku produktów ekologicznych,
-
skracanie łańcuchów dostaw,
-
budowanie zaufania konsumentów do żywności ekologicznej.
Dzięki tym działaniom chcemy, by żywność ekologiczna była łatwiej dostępna i cieszyła się coraz większym zainteresowaniem.
Współpraca z partnerami
źródło: Gospodarz.pl/Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi foto:
Gospodarz.pl/MG