Zaktualizowany Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego 2021-2030

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowaliśmy zaktualizowany dokument „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030”. To plan, dzięki któremu chcemy rozwijać produkcję ekologiczną w naszym kraju i wspierać rynek żywności ekologicznej.

Zaktualizowany Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego 2021-2030
Polska i cele europejskie
 
Rolnictwo ekologiczne to ważny element Zielonego Ładu i strategii UE „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodność 2030”. Unia Europejska zakłada, że do 2030 roku 25% użytków rolnych będzie objęte produkcją ekologiczną. Naszym celem jest osiągnięcie poziomu co najmniej 7% – to oznacza ponad milion hektarów ekologicznych upraw w Polsce.
 
Co zakłada plan?
 
Plan przewiduje m.in.:
  • wsparcie rolników w produkcji i przetwórstwie,
  • rozwój rynku produktów ekologicznych,
  • skracanie łańcuchów dostaw,
  • budowanie zaufania konsumentów do żywności ekologicznej.
Dzięki tym działaniom chcemy, by żywność ekologiczna była łatwiej dostępna i cieszyła się coraz większym zainteresowaniem.
 
Współpraca z partnerami
 
Dokument powstał we współpracy z rolnikami, organizacjami branżowymi i ekspertami. To wspólny plan działań, który ma pomóc całemu sektorowi – od producenta po konsumenta.

Zaktualizowany dokument dostępny jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce.
 


Tagi:
źródło: