Błędne informacje na etykietach mięs z hipermarketów

Z informacji zebranych przez kontrolerów JHARS wynika, że już 10,2 procenta sprawdzonych produktów dystrybuowanych pod marką danego hipermarketu zostało zakwestionowane.

Błędne informacje na etykietach mięs z hipermarketów
Najwięcej błędów miały informacje dotyczące ryb, bo aż 17,4 procenta z nich mijało się z prawdą, a także przetworów owocowych i warzywnych – 15,7 procenta sprawdzonych partii. Spośród mięsa było to w ilości 14,3 procenta, a w produktach mlecznych – 8,1 procenta.

Jeśli chodzi o ryby, to najczęściej błąd polegał na podaniu niewłaściwej proporcji lodu znajdującego się w opakowaniu, czyli zamiast wspomnianych 10 procent było go 26 procent. Natomiast marmolady, sery i śmietana zawierały kwas sorbowy, który nie został uwzględniony w spisie składników.

Ponadto termin ważności produktu była przedłużana pomimo informacji umieszczonej przez producenta. W związku z tym data przydatności artykułu niekiedy była wydłużana nawet o 39 dni. Z kolei jogurt truskawkowy posiadał tylko 2,5 procenta truskawek zamiast wspomnianych 10 procent.

Do tego jeszcze w sprawdzonych serii kiełbas wykryto fosfor odpowiedzialny za wiązanie wody, a w kabanosach wieprzowych – drób.

 


Tagi:
źródło: