Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Pronar 5112
2011-01-04 -
STRIP-TILL INRO
2019-08-27 -
System nawilżania - panele parujące
2012-11-28 -
Szlifierka kątowa 1450W WG2049
2014-08-05 -
Opony rolnicze AGRO-F marki Dębica
2016-03-02
Ceny mleka i jego przetworów (luty 2015)
W lutym odnotowano wyraźne zwyżki cen trwałych produktów mlecznych na rynkach europejskich (wg firmy CLAL i Komisji Europejskiej) – podają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła na giełdach towarowych w odniesieniu do stycznia zwiększyły się o 10% do 3175 EUR/t. Chude mleko w proszku podrożało o 14% do 2084 EUR/t, a pełny proszek mleczny o 9% do 2539 EUR/t. Wzrosły także ceny sera Cheddar o 4% do 3260 EUR/t, przy zniżce cen serów typu Edam, Gouda o 1-2% do 2670-2760 EUR/t. Artykuły mleczne podrożały także na giełdzie w Chicago oraz na giełdzie Fonterra w Oceanii.
Na rynku krajowym w styczniu kontynuowany był spadek cen skupu mleka i cen zbytu przetworów mlecznych. Za 1 hl mleka surowego płacono przeciętnie 122,18 zł, a więc mniej o 1,1% niż w grudniu i o 20,5% niż przed rokiem. W odniesieniu do grudnia zmalały także ceny jałówek 1-rocznych na targowiskach o 1,7% do 2019 zł/szt., przy minimalnym wzroście cen krów mlecznych o 0,2% do 3107 zł/szt. W obrębie roku jałówki i krowy mleczne podrożały odpowiednio o 1,5 i 2,6%.
Jak zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zniżki cen zbytu przetworów mlecznych były głębsze. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, ceny produktów trwałych, tj. masła, mleka w proszku, mleka zagęszczonego i suszonej serwatki zmalały o 13% w stosunku do grudnia. Ceny serów i twarogów obniżyły się o 3,4%.
Najmniej spadły ceny płynnych przetworów mlecznych, czyli mleka spożywczego, jogurtu naturalnego, kefiru oraz śmietany i śmietanki - średnio o 1,5%. W lutym, pod wpływem podwyżek cen na globalnym rynku mleka, zwiększyły się ceny zbytu masła w blokach i chudego mleka w proszku o 3-4% w odniesieniu do stycznia. Minimalnie podrożał także jogurt naturalny i twaróg. Inne przetwory mleczne potaniały, ale dynamika obniżki cen była mniejsza niż w styczniu.
