Indeks cen żywności na stabilnym poziomie (luty 2016)

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 150,2 stabilizując się po serii spadków, które obserwowane były od marca 2014 roku(z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.).

Indeks cen żywności na stabilnym poziomie (luty 2016)
Indeks ten był wciąż o ponad  14,5% niższy, niż w analogicznym  okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 175,8 punktu, był natomiast o 0,14% wyższy niż w styczniu 2016 r. Stabilizacja ta nastąpiła w wyniku dynamicznego wzrostu notowań olejów roślinnych i zwyżki cen mięs, które zrekompensowały spadki cen cukru i przetworów mlecznych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze dwa miesiące 2016r. to 150,1 punktu, jest ona o 15,4% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lutym 2016 r. osiągnął pułap o 2,1% niższy w stosunku do jego poziomu ze stycznia 2016 r. i wynosił 142 punkty, co świadczy o kontynuacji trendu spadkowego. Powodem zniżek wciąż jest względnie wysoka produkcja w Unii Europejskiej, większe niż przewidywano dostawy w Oceanii oraz ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali światowej. Ponadto główni importerzy zgromadzili już niezbędne zapasy tych przetworów i ograniczają zakupy. Najbardziej dynamicznie nadal spadały ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP). Słaby popyt na PMP doprowadził do tego, że przetwórcy przekierowują większą część surowca do produkcji innych przetworów mlecznych. Obecnie produktem mleczarskim charakteryzującym się największym popytem światowym jest masło, szczególnie na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Północnej i w Afryce Północnej.

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w drugim miesiącu 2016 roku na poziomie o niemal 22% niższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za dwa pierwsze miesiące 2016 r. osiągnęła poziom 143,6 punktu i była o 19,3% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: