Ceny zbytu przetworów mlecznych wzrosły średnio o 0,5%

Podrożała większość przetworów, z wyjątkiem chudego i półtłustego mleka UHT, półtłustego i tłustego mleka świeżego w kartonie, odtłuszczonego mleka w proszku - spadek cen o 0,5-1,1%, serków twarogowych, serków homogenizowanych zwykłych o 0,1-0,4%, a także tłustego mleka w folii, tłustego mleka UHT, mleka skondensowanego, jogurtów i śmietany „kremówki”, których ceny były stabilne.

Ceny zbytu przetworów mlecznych wzrosły średnio o 0,5%
Najbardziej wzrosły ceny masła w blokach kierowanego na eksport o 5,3%, pod wpływem dynamicznie rosnących cen światowych, przy zwyżce cen masła konfekcjonowanego o 2,1% i masła z dodatkiem oleju o 0,3%. Sery dojrzewające podrożały o 1,4-2,1%, śmietana o zawartości 12 i 18% tłuszczu o 0,9-1,0%. Ceny zbytu innych przetworów mlecznych zwiększyły się o 0,3-0,6%.
 
W ocenie Teresy Zdziarskiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w okresie styczeń-maj br., pod wpływem poprawy koniunktury na globalnym rynku mleka, poziom cen zbytu przetworów mlecznych był o 14% większy niż w porównywalnym okresie 2016 r. Zadecydowała o tym głównie zwyżka cen masła w blokach o 46%, konfekcjonowanego o 37% i z dodatkiem oleju o 26%, serów dojrzewających po 32%, mleka w proszku - pełnego o 28% i chudego o 17% oraz mleka UHT o 10- 11%.
 
W maju ponownie wzrosły ceny detaliczne przetworów mlecznych oraz masła. Przetwory mleczne podrożały o 0,5% w porównaniu z kwietniem, w tym najbardziej mleko zagęszczone i w proszku o 1,5%, a najmniej jogurty oraz sery dojrzewające i topione o 0,1-0,2%. Ceny pozostałych przetworów zwiększyły się o 0,5-0,9%. Miesięczny wzrost cen masła wyniósł 2,6%. W pierwszych pięciu miesiącach br. poziom cen detalicznych przetworów mlecznych i masła był odpowiednio o 3,5 i 20,3% większy niż w takim samym okresie ub.r.


Tagi:
źródło: