FAO: Ceny żywności najniższe od 4 lat

Jak wynika z danych, w listopadzie 2014 roku indeks globalnych cen żywności FAO wyniósł 192,6 pkt i w porównaniu do października obniżył się zaledwie o 0,1% - podaje FAMMU/FAPA.

FAO: Ceny żywności najniższe od 4 lat

Indeks cen żywności

W obrębie roku był o 6,4%, tj. 13 pp. mniejszy. Ceny żywności na świecie znajdują się aktualnie na poziomie najniższym od sierpnia 2010 r.
 
W stosunku do października zmniejszyły się ceny artykułów mleczarskich o 3,4% i cukru o 3,2%. Podrożały z kolei zboża o 2,6% oraz minimalnie oleje roślinne – o 0,7% i mięso o 0,1%.

Indeks cen mięsa

Indeks cen mięsa wyniósł 210,4 pkt i w odniesieniu do listopada 2013 r. był jeszcze o 13,3% większy. Ceny mięsa na rynku światowym znajdują się w dalszym ciągu na historycznie wysokim poziomie, w tym przede wszystkim wołowiny. W listopadzie tego roku ceny wszystkich gatunków mięsa były stabilne z wyjątkiem baraniny, która nieznacznie podrożała.



Tagi:
źródło: