Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Zabawki rolnicze
2020-03-25 -
POM Augustów
2014-09-16 -
Sadzarko-Głębosz DSG-K
2013-04-02 -
PRONAR 8140
2013-02-05 -
Wóz stertujący SIPMA WS 6510 DROMADER
2013-06-19 -
Siewnik punktowy MAX PNEUMATIC
2016-05-09
Dalszy spadek cen żywności na świecie. Taniał cukier, zboża i mięso
W lutym 2015 r. indeks globalnych cen żywności FAO wyniósł 179,4 pkt i w stosunku do zmienionego indeksu ze stycznia 2015 roku zmalał o 1% (1,8 pp.) - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen żywności
W porównaniu do lutego minionego roku był o 14% - 29 pp. mniejszy. Ceny żywności na świecie malały sukcesywnie od kwietnia 2014 r. i znajdują się aktualnie na poziomie najmniejszym od lipca 2010 r. W lutym tego roku potaniał głównie cukier o 4,9% i zboża o 3,2%, a także w mniejszym stopniu mięso o 1,4%.
Podrożały z kolei artykuły mleczarskie o 4,6% i oleje roślinne o 0,4%. Spadek indeksu cen mięsa do 187,4 pkt wynikał z obniżenia się notowań wołowiny i mięsa owczego. Ceny mięsa drobiowego były stabilne, a wieprzowiny odbudowały się po ośmiu miesiącach nieprzerwanego spadku.
Redukcja kursu wymiany walut w odniesieniu do dolara amerykańskiego oraz obfita podaż eksportowa były przyczyną osłabienia cen wołowiny z Australii i Brazylii. Informacja o wprowadzeniu przez UE mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wpłynęła z kolei na wzrost cen eksportowych unijnej wieprzowiny.