Dalszy spadek cen żywności

W grudniu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 154,1 pkt i względem zmienionego indeksu z listopada zmalał o 1% - 1,5 pp. W odniesieniu z grudniem 2014 r. ceny żywności były o 17,1% mniejsze - podaje FAMMU/FAPA.

Dalszy spadek cen żywności

Indeks cen żywności FAO

Indeks FAO malał stopniowo od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Trend zniżkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu i październiku 2015 r., a od listopada ceny ponownie spadają.
 
W całym 2015 r. indeks cen żywności FAO wyniósł 164,1 pkt i był o 18,7% mniejszy niż w 2014 r. i najniższy od 2010 r. Głównymi czynnikami, które miały wpływ na obniżkę cen żywności w zeszłym roku były wysoka podaż surowców przy ograniczonym zapotrzebowaniu oraz zwiększenie wartości dolara amerykańskiego.
 
W grudniu potaniały w ujęciu miesiąca mięso o 2,2%, zboża o 1,3% i artykuły mleczarskie o 1%, podrożały za to oleje roślinne o 2,1% i cukier o 0,6%. Ze wszystkich gatunków mięsa najbardziej zmalały ceny mięsa owczego, wołowiny i wieprzowiny. Mniejsze ceny wołowiny odzwierciedlają spadek popytu importowego ze strony USA, co powoduje większą konkurencję na innych rynkach. Zwyżka produkcji wieprzowiny w UE wpłynął na spadek cen wywozowych oraz na rynku wewnętrznym.

 

W całym 2015 r. indeks cen mięsa FAO wyniósł 168,4 pkt i był o 15,1% - 29,9 pkt mniejszy od rekordowo wysokiego z 2014 r. i najniższy od 2010 r. Ceny globalne zbóż były w grudniu ub. r. najmniejsze od czerwca 2010 r., a w całym 2015 r. o 15,4% niższe niż w 2014 r. Na obniżkę cen pszenicy wpływ miała wysoka podaż światowa oraz zniesienie podatku wywozowego w Argentynie. Notowania kukurydzy również zmalały z uwagi na rosnącą konkurencję w eksporcie przy słabszym zapotrzebowaniu.



Tagi:
źródło: