W III kw. dynamika eksportu produktów mleczarskich była słabsza niż w I poł. 2016 r.

Komisja Europejska podaje, że w III kw. 2016 r., w przypadku większości produktów mleczarskich, roczna dynamika zmian wolumenu ich eksportu z Unii Europejskiej pogorszyła się względem I półrocza 2016 r.

W III kw. dynamika eksportu produktów mleczarskich była słabsza niż w I poł. 2016 r.

Eksport produktów mleczarskich z Unii Europejskiej

W III kw. 2016 r. z UE-28 na rynki zewnętrzne wyeksportowano 273,8 tys. t mleka płynnego, tj. o 20% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Dynamika wzrostu była jednak słabsza niż obserwowana w I połowie 2016 r., kiedy to na rynki zewnętrzne udało się sprzedać o 44% więcej mleka płynnego niż to miało miejsce w I połowie 2015 r.

Względem I półrocza br., pogłębił się spadek eksportu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). O ile w pierwszych sześciu miesiącach 2016 r. sprzedaż zagraniczna OMP była o 14% mniejsza niż przed rokiem, to w III kw. 2016 r. spadek ten wyniósł 29% (r/r). Warto zauważyć, że podczas gdy łącznie w pierwszych trzech kw. 2016 r. eksport OMP z UE zmniejszył się o 19% (r/r) do 433 tys. t, to jego sprzedaż z Nowej Zelandii zwiększyła się o 15% (r/r) do 303 tys. t, w tym w III kw. dynamika wzrostu eksportu z tego kraju wyniosła aż o 35% (r/r).

 

W ocenie analityków Banku BGŻ BNP Paribas, gorsze wyniki notowano także w handlu pełnym mlekiem w proszku (PMP). W III kw. 2016 r. jego wysyłki z UE zmniejszył się względem analogicznego okresu przed rokiem o 13% do 97,5 tys. t, podczas gdy w I połowie 2016 r. z UE wywieziono o 3% więcej PMP niż w I połowie 2015 r.

 

W przypadku masła i serów, których sprzedaż z UE nadal rośnie, również odnotowano spadek dynamiki. W III kw. br. eksport masła z UE wzrósł o 34% (r/r) do 39,6 tys. t, a w I półroczu był o 36% większy niż przed rokiem. W III kw. 2016 r. wywóz serów poza Wspólnotę zwyżkował o 13% do 181,0 tys. t, podczas gdy w I połowie 2016 r. roczna dynamika wzrostu była o 1 pkt. proc. wyższa. W efekcie, w pierwszych dziewięciu miesiącach br. z UE sprzedano o 36% więcej masła i 14% więcej serów niż przed rokiem.

 

Warto jednak zauważyć, że mimo osłabienia dynamiki sprzedaży zagranicznej masła i serów z UE, to w pierwszych trzech kwartałach 2016 r. ich eksport rozwijał się bardziej dynamicznie niż w przypadku największego konkurenta – Nowej Zelandii – gdzie w okresie I-IX 2016 r. eksport masła i tłuszczów maślanych zwiększył się o 3% (r/r) do 347 tys. t, a serów wzrósł o 9% (r/r) do 251 tys. t.

 

W III kw. 2016 r. eksport tłuszczów maślanych z UE wzrósł o 179% (r/r) do prawie 10 tys. t, sprzedaż na rynki zewnętrzne kazeiny zwiększyła się o 88% do 36,5 tys. t, a serwatki w proszku o 17% do 148 tys. t. W przypadku tych produktów, w III kw. br. ich wywóz w relacji rocznej rozwijał się szybciej niż w I połowie 2016 r.  



Tagi:
źródło: