Eksport polskiego cukru

W okresie styczeń-sierpień 2018 r. wywieziono z Polski 557,3 tys. ton cukru z uwagi na sporą produkcję w kampaniach 2017/2018 i 2018/2019.

Eksport polskiego cukru
Na rynku UE sprzedano 202,5 tys. t po 400 EUR/t.
 
Głównymi odbiorcami w UE była Rumunia z 74 tys. ton i Niemcy z 60 tys. ton. Spora podaż cukru w UE powoduje, że krajowi producenci duże ilości wysyłali do krajów trzecich jak Sri Lanka - 57 tys. ton, Egipt - 53 tys. ton, Izrael - 51 tys. ton oraz Gruzja - 42 tys. ton. Cena eksportowa w sierpniu wyniosła 335 EUR/t, a na rynku UE - 382 EUR/t.
 
Spora podaż i niskie ceny były barierą dla przywozu, który wyniósł 108,0 tys. ton, w tym 102,8 tys. ton pochodziło z UE. Cena importowa wyniosła 340 EUR/t, w tym z UE 320 EUR/t. Największe ilości cukru sprowadzano z Niemiec - 49 tys. ton, Czech - 17 tys. ton i Rumunii - 13 tys. ton.


Tagi:
źródło: