Eksport produktów mleczarskich z UE

W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. z Unii Europejskiej wyeksportowano 127,3 tys. t masła, a więc o 26,9 tys. t - 17% mniej niż w porównywalnym okresie przed rokiem.

Eksport produktów mleczarskich z UE
Mniejszy eksport masła związany był z jego niższą produkcją w UE, gdyż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 r. we Wspólnocie wytworzono o 46,2 tys. t mniej tego produktu niż przed rokiem.
 
Spadek wywozu odnotowano przede wszystkim w przypadku Arabii Saudyjskiej, gdzie sprzedaż zmalała o 9,2 tys. t - 50%. Wywóz do Singapuru zmniejszył się o 27% do 5,6 tys. t. Za to sprzedaż do Stanów Zjednoczonych zwiększyła się o 40% do 24,9 tys. t, co oznacza, że na ten rynek skierowano 20% całkowitego wolumenu sprzedaży masła z UE.
 
Znacząco z kolei zwiększyła się wysyłka odtłuszczonego mleka w proszku, bo o 202,7 tys. t - 39%, a największy przyrost wolumenu eksportu miał miejsce w przypadku Algierii o 35,1 tys. t, Meksyku o 31,8 tys. t i Chin o 25,0 tys. t.
 
Większy eksport OMP pozwolił pomiędzy końcem grudnia 2016 r. a końcem października 2017 r. zredukować zapasy o 35 tys. t, nadal jednak ich poziom pozostaje wysoki i wynosi 382 tys. t.
 
W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. kontyngent wysyłki serów z UE wzrósł w relacji rocznej o 28,1 tys. t - 3,8% do 765,1 tys. t. Unijne sery cieszyły się szczególną zwyżką zainteresowania na rynku japońskim o 15,4 tys. t oraz chilijskim o 8,2 tys. t. Zmalała natomiast sprzedaż m.in. do takich krajów jak Algieria o 3,4 tys. t i Arabia Saudyjska o 3,1 tys. t.


Tagi:
źródło: