| Autor: redakcja11

Światowy rynek produktów mleczarskich. Wzrósł eksport z UE

W I półroczu 2016 r., z wyjątkiem odtłuszczonego mleka w proszku, dynamika zmian eksportu podstawowych produktów mleczarskich z Unii Europejskiej była korzystniejsza od zmian zaobserwowanych u jej głównego konkurenta, czyli Nowej Zelandii – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Światowy rynek produktów mleczarskich. Wzrósł eksport z UE

Rośnie eksport produktów mleczarskich z UE

Według najnowszych danych GTA (za Komisją Europejską) w I półroczu 2016 r. z UE na rynki zewnętrzne sprzedano 130,1 tys. t masła i tłuszczów mlecznych, tj. o 34% więcej niż w porównywalnym okresie przed rokiem, podczas gdy jego eksport z Nowej Zelandii zwiększył się tylko o 3% do 244,5 tys. t. Co więcej, także w przypadku serów dynamika przyrostu ich eksportu z UE była silniejsze niż z Nowej Zelandii. W pierwszych sześciu miesiącach br. z UE wywieziono o 14% więcej serów niż w analogicznym czasie roku ubiegłego, tj. 392,2 tys. t. Jednak sprzedaż z Nowej Zelandii wzrosła o 9% do 180,6 tys. t.

 

Wysyłka serów z USA zmniejszyła się o 20% do 140,7 tys. t, wzrósł natomiast - o 23% - z Białorusi, do 100,5 tys. t i Australii - o 2% do 86,7 tys. t. Warto podkreślić, że udział UE i Nowej Zelandii w wolumenie eksportu 5-iu największych eksporterów serów, w ciągu roku zwiększył się o 4 pkt. Proc. do 64%.

 

Ze sprzedażą pełnego mleka w proszku, UE także radzi sobie lepiej. W I p. 2016 r. wyeksportowano go 205,4 tys. t, tj. o 3% więcej w ujęciu rocznym, kiedy to eksport z Nowej Zelandii obniżył się o 3% do 677,6 tys. t.

 

Odmienne tendencje zaobserwowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku. W okresie I-VI 2016 r. jego sprzedaż z UE zmniejszyła się o 14% do 310,2 tys. t, a z Nowej Zelandii wzrosła o 8% do 217,3 tys. t. Ponadto, wysyłki OMP z USA zmniejszyły się o 11% do 258,1 tys. t, a z Australii o 17% do 87,4 tys. t.

 

Według analityków Banku BGŻ BNP Paribas, słabsze niż przed rokiem wyniki UE w handlu zagranicznym OMP mogą wynikać z jego ceny, która przez większość pierwszego półrocza utrzymywała się poniżej ceny interwencyjnej (169,80 EUR/100 kg) co tym samym oznacza, że jego sprzedaż na rynki zagraniczne nie była tak opłacalna, jak sprzedaż interwencyjna. W związku z tym część produkcji została objęta zakupem interwencyjnym, w dodatku, że limit zakupów został zwiększony.

 

Analizując pozostałe produkty, warto odnotować, że w I półroczu 2016 r. UE stała się największym eksporterem kazeiny. Jej sprzedaż na rynki zagraniczne zwiększyła się aż o 60% do 61,2 tys. t podczas gdy z Nowej Zelandii – największego do tej pory eksportera tego produktu obniżyła się o 4% do 53,5 tys. t.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!