Po raz pierwszy od sześciu lat eksport przetworów mleczarskich z Polski zmniejszył się

Mimo zwiększenia się kontyngentu eksportu produktów mleczarskich, jego wartość 2015 r. wyniosła 1,53 mld EUR i po raz pierwszy od sześciu lat zmalała w ujęciu rocznym. Tym samym wartość wysyłki produktów mleczarskich była na najmniejszym poziomie od trzech lat. W porównaniu z 2014 r. obniżyła się o 286 mln EUR - 15,7%, przy czym spadek dotyczył wszystkich podstawowych kategorii produktów mleczarskich - wskazuje Bank BGŻ BNP Paribas.

Po raz pierwszy od sześciu lat eksport przetworów mleczarskich z Polski zmniejszył się

Eksport przetworów mleczarskich

Taki stan rzeczy w ponad połowie wynika ze zmniejszonej wartości wywozu mleka w proszku. Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w 2015 r. wartość dostaw proszków mlecznych na rynki zagraniczne wyniosła 279,2 mln EUR, a więc to o 158 mln EUR - 36,2% mniej niż w 2014 r. W ujęciu wolumenowym eksport mleka w proszku zmalał się o 10,4% do 141,2 tys. t. Tym samym 71% krajowej produkcji trafiło na rynki zagraniczne.

W 2015 r. wywóz napojów fermentowanych i jogurtów wartościowo obniżył się o 16% i wyniósł 111 mln EUR, a w ujęciu kontyngentu o 8,2% do 101,2 tys. t. Wartość sprzedaży zagranicznej serwatki była o 11,1% niższa i wyniosła 172,8 mln EUR, a ilościowo wywieziono 238,1 tys. t tych produktów, a więc mniej o 7,2% niż w 2014 r.

Pomimo, że wolumen wywozu mleka i śmietany płynnej, w tym z mlekiem „przerzutowym”, wzrósł o 32,9% do 512,3 tys. t, to jego wartość zmalała o 4,4%. W związku z tym, sprzedaż była prowadzona po znacznie mniejszych cenach – 0,50 EUR/kg w 2015 r. względem 0,70 EUR/kg w 2014 r.

Wartość dostaw na rynki zagraniczne serów i twarogów obniżyła się o 10,5% do 593,2 mln EUR, ale w ujęciu ilościowym zaobserwowano 6,8-proc. zwyżkę do 221,5 tys. t. Wartość wysyłki masła w 2015 r. zmniejszyła się o 2%, jednak jego kontyngent był aż o 14,4% większy niż w 2014 r.

Jednakże w ostatnim kwartale 2015 r. w porównaniu z tym samym okresem 2014 r. odnotowano wzrost wartości eksportu masła o 21,7% a serów i twarogów o 8%. Wynikało to jednak ze zwyżki kontyngentu sprzedaży - w odniesieniu do masła o prawie 1/3 a serów o ponad 1/5. W IV kw. 2015 r. całkowita dynamika zniżki wartości wywiezionych z Polski artykułów mleczarskich wyniosła 6,6% i była niższa niż w pierwszych trzech kwartałach tego roku, kiedy to wartość eksportu zmniejszyła się o 18,2%.

Jak widać, kierunki rozwoju produkcji przetworów mleczarskich w Polsce w 2015 r. były tożsame ze zmianami w popycie wysyłkowym. Jak podają analitycy BGŻ BNP Paribas, w 2015 r. zwyżkę produkcji zaobserwowano w odniesieniu do takich artykułów jak mleko płynne o 9,2%, masło o 6,6% oraz sery i twarogi o 6,4%, a zmalała produkcja mleka w proszku o 8% i jogurtów o 2,5%.
 



Tagi:
źródło: