Handel polskim cukrem i jego produktami w 2013 r.

Rok 2013 przyniósł sporą poprawę wyników handlu zagranicznego cukrem, wyrobami cukrowniczymi i cukierniczym. W ujęciu ilościowym dodatnie saldo wzrosło o 41%, a wartościowo o 17%. Na poprawę wyników handlu zagranicznego wpłynęła głównie dodatnia dynamika wzrostu ilości wywozu – o 1% połączona z silnym spadkiem przywozu – o 14%. Natomiast w ujęciu wartościowym eksport zwiększył się dynamicznie, a import był stabilny. Na uwagę zasługują przede wszystkim zwyżki przywozu melasy o 24% i słodyczy o 13%, a także spadki importu cukru o 21% i syropów cukrowych o 13% oraz melasy o 42% - podaje FAMMU/FAPA.

Handel polskim cukrem i jego produktami w 2013 r.
W obrotach polskiego handlu zagranicznego cukrem, pozostałymi cukrami, melasą i wyrobami cukierniczymi w 2013 roku zanotowano dodatnie saldo pod kątem wartościowym i ilościowym. W ujęciu wartościowym nadwyżka eksportu nad importem wyniosła 804,7 mln EUR w odniesieniu do 686,8 mln EUR w 2012 roku i 465,2 mln EUR dwa lata wcześniej. Dodatnie saldo w 2013 roku wzrosło w skali roku o 17% - 117,9 mln EUR. Z kolei w stosunku do wyników z analogicznego czasu 2011 roku było o 73% większe.
 
W strukturze towarowej wysyłki wyrobów cukrowniczych i cukierniczych wyraźnie zmalał udział cukru, bo z 55 do 48%, a wzrósł słodyczy - z 26 do 29%. Natomiast imporcie zwiększył się udział słodyczy z 20 do 25%, choć spadł cukru - o 3 pp. do 30% i melasy z 9 do 6%.
 
Najwięcej wartą pozycją w eksporcie i imporcie kolejny raz były właśnie słodycze - 77% udział w wartości wysyłki i 67% w przywozu, a wśród nich wyroby cukiernicze z kakao z 63% udziałem w wartości eksportu i 50% importu. W 2013 roku 76% wywozu produktów sektora cukrowniczego i cukierniczego było skierowane do UE, gdzie sprzedano 813,8 tys. ton za 1187,8 mln EUR - 74% udział wartościowo. Eksport zwiększył się o 16%, a jego wartość o 15%.
 
W relacji rocznej udział krajów unijnych wzrósł o 10,1 pp. ilościowo i 4,8 pp. wartościowo. W dużej mierze wynikało to ze sporego spadku eksportu do krajów trzecich. Wywóz do WNP zmalał o 33%, do NAFTA o 16%, a do pozostałych państw o 30%. Udział krajów trzecich zmniejszył się z 33% do 22% - przede wszystkim za sprawą mniejszej wysyłki cukru do Syrii i byłego ZSRR oraz w niższym stopniu melasy do USA i czekoladek do Rosji.
 
W pierwszej dziesiątce krajów, które w 2013 roku stanowiły główne rynki zbytu dla polskich wyrobów cukrowniczych i cukierniczych, znalazły się 2 kraje spoza UE, również wartościowo. Najwięcej ilościowo sprzedano do Niemiec - 17% udział, gdzie trafiły przede wszystkim cukier i słodycze. W pierwszej trójce znalazły się Wielka Brytania – 15% i Czechy – 8%. Brytyjczycy kupowali głównie słodycze i melasę, a Czesi - cukier, melasę i słodycze. Na kolejnych miejscach znalazły się Słowacja - cukier, Izrael - cukier, Litwa - syropy cukrowe, Węgry - cukier, Rosja - cukier, słodycze, Holandia - melasa, słodycze i Szwecja - melasa.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: