Największy udział w imporcie wyrobów cukrowniczych i cukierniczych w 2013 roku przypadł syropom glukozowym - 18%, na drugim miejscu znalazł się cukier surowy do rafinacji - 15%, a na trzecim cukier biały - 12%. Mimo 28% spadku przywozu na czwartym miejscu znalazła się izoglukoza - 11%, a za nią melasa buraczana - 6%. Te pięć produktów stanowiło 62% udział w przywozie. Z kolei pierwsze 10 najchętniej kupowanych produktów odpowiadało 76% importu ilościowo i 61% wartościowo.
Udział eksportu produktów cukrowniczych i cukierniczych w handlu artykułami rolno- spożywczymi w 2013 roku był ilościowo mniejszy o 1 pp. niż rok wcześniej, przy czym zaważył tu spadek wywozu cukru, którego nie zrekompensowały zwyżki wysyłki melasy i słodyczy. W ujęciu wartościowym obniżka była dużo mniejsza. Natomiast w imporcie odnotowano nieznaczny spadek udziału zarówno w przypadku wolumenu jak i wartości.
Łącznie w 2013 roku wyeksportowano 1,067 mln ton produktów objętych ową grupą towarową, za które otrzymano 1,612 mld EUR w stosunku do 2012 r., gdzie było to 1,058 mln ton o wartości 1,494 mld EUR. W tym czasie zakupiono 658,9 tys. ton o wartości 808 mln EUR wobec 768,1 tys. ton i 807,9 mln EUR w 2012 roku.
Wartość eksportu zwiększyła się o 8%, a importu pozostała stabilna. Wolumen wysyłki towarów był wyższy o 1%, a importu spadł aż o 14%. Dlatego też dodatnie saldo poprawiło się bardzo wyraźnie, w szczególności w ujęciu ilościowym.