Jak poinformował Bank BGŻ, w przeliczeniu na polską walutę, eksport przetworów mleczarskich z Polski w ubiegłym roku zwiększył się o blisko 10% i osiągnął poziom 2019,7 mln zł.
Duży wpływ na wzrost wywozu artykułów mlecznych poza granice Polski miał eksport serów. W pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku wzrósł on o prawie 18% wobec analogicznego okresu roku ubiegłego i uplasował się na poziomie 64,6 tys. ton. Z kolei wartość wywozu wykazywała jeszcze silniejszy wzrost, bo aż 20-procentowy do poziomu 205 mln euro.
Wysoki wolumen eksportu przetworów mleczarskich na rynek zagraniczny był spowodowany zwiększeniem sprzedaży na rynek rosyjski – o 67% do 8,6 tys. ton. Rosja stała się tym samym największym odbiorcą serów z Polski.
Na drugim miejscu pod względem wzrostu wywozu artykułów mlecznych z Polski uplasowało się masło w łącznej ilości 13,1 tys. ton i wartości 44,4 mln euro (+20%), a następnie serwatka – 77,2 tys. ton (+18%).
Prognozy wskazują na dalszą poprawę wyników eksportowych w kolejnych miesiącach.