Indeks cen produktów mlecznych FAO

Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, po spadku obserwowanym od czerwca 2021 r., zwiększył się indeks cen produktów mlecznych FAO.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
We wrześniu 2021 r. wskaźnik ten wyniósł średnio 117,9 pkt i był wyższy o 1,5% niż w sierpniu 2021 r. i o 15% niż we wrześniu 2020 r.

Zwyżka indeksu cen produktów mlecznych we wrześniu 2021 r. była spowodowana wysokim poziomem cen odtłuszczonego mleka w proszku i masła, z uwagi na silny, światowy popyt importowy, przy ograniczonych dostawach z Europy. Wzrost cen OMP i masła stymulowała też ograniczona produkcja mleka na początku sezonu oraz mniejsze zapasy w Oceanii. Stały popyt wewnętrzny na pełne mleko w proszku i ser w Europie, przy niższej produkcji i niskich zapasach, były czynnikami, które dodatkowo oddziaływały prowzrostowo na notowania cen artykułów mleczarskich na rynku międzynarodowym.


Tagi:
źródło: