Indeks cen produktów mlecznych FAO

W styczniu 2020 r. zaobserwowano wzrost indeksu FAO, który obliczany jest na postawie miesięcznych zmian cen eksportowych masła, serów, OMP i PMP.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
W omawianym czasie wskaźnik ten ukształtował się w granicy 200,6 pkt., czyli wyższej o 1% niż w grudniu 2019 r. i o 10% niż w styczniu 2019 r.
 
Do zwyżki indeksu cen produktów mlecznych w styczniu 2020 r. przyczynił się wzrost cen masła, serów oraz OMP z uwagi na zwiększenie światowego zapotrzebowania na ten asortyment oraz ich ograniczoną dostępność w Europie i Oceanii. Dodatkowo na zwyżkę indeksu cen artykułów mleczarskich wpłynęła sezonowo niska produkcja mleka w Oceanii. Jednocześnie ograniczony w pierwszej połowie stycznia 2020 r. globalny popyt na PMP przyczynił się do spadku cen tego produktu.


Tagi:
źródło: