Indeks cen produktów mlecznych FAO

Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w kwietniu 2020 r. ponownemu spadkowi uległ indeks FAO, który obliczany jest na podstawie miesięcznych zmian cen eksportowych masła, serów, OMP i pełnego mleka w proszku (PMP).

Indeks cen produktów mlecznych FAO
W omawianym miesiącu indeks cen ukształtował się na poziomie 196,2 pkt., a więc niższym o 4% niż w marcu 2020 r. i o 9% niż w kwietniu 2019 r. Zmniejszenie wskaźnika cen artykułów mleczarskich w kwietniu 2020 r. było efektem sporych spadków cen masła i mleka w proszku, do czego przyczyniła się zwiększona dostępność eksportowa i rosnące zapasy, przy niższym światowym zapotrzebowaniu przywozowym na te produkty. Na spadek cen wpływ miał także sezonowy wzrost produkcji mleka na półkuli północnej, przy obniżonych obrotach branży HoReCa8 i ograniczonym popycie ze strony producentów żywności.


Tagi:
źródło: