Krajowa produkcja artykułów mleczarskich

Obserwowana od początku 2020 r. dalsza zwyżka dostaw mleka na potrzeby przemysłu mleczarskiego wpływała stymulująco na rozwój krajowej produkcji większości trwałych produktów mleczarskich.

Krajowa produkcja artykułów mleczarskich

Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń–lipiec 2020 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 143 tys. ton, a więc wyższej o 7,2% niż przed rokiem. W tym czasie produkcję odtłuszczonego mleka w proszku zwiększono o 5,9% do 107 tys. ton.

Produkcja mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji wyniosła ponad 2 mln ton i była o 5,7% wyższa niż przed rokiem. Serów niedojrzewających i twarogów wytworzono 283 tys. ton, a śmietany niezagęszczonej – 239 tys. ton, tj. odpowiednio więcej o 2,9% i 1,8% niż w okresie styczeń–lipiec 2019 r. O 1,1% do 227 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów, a serów podpuszczkowych dojrzewających – o 0,3% do 200 tys. ton.

W omawianym czasie za to ograniczono z kolei produkcję pełnego mleka w proszku – o 23,3% do 18 tys. ton.

 


Tagi:
źródło: