| Autor: redakcja1

Krajowa produkcja przetworów mlecznych

Od bieżącego roku polski przemysł mleczarski utrzymywał produkcję większości trwałych artykułów na poziomie większym niż przed rokiem.

Krajowa produkcja przetworów mlecznych
Stymulująco na produkcję wpływały zwiększone dostawy mleka do skupu oraz zapotrzebowanie eksportowe na produkty mleczne z Polski. Z danych GUS wynika, że w czasie trzech kwartałów 2020 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 190 tys. ton, a więc o 12,5% wyższej niż przed rokiem.
 
W tym czasie produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 6,2% do 2,6 mln ton. Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 130 tys. ton i była o 4,6% wyższa niż przed rokiem.
 
Śmietany niezagęszczonej wytworzono 308 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 360 tys. ton, czyli więcej odpowiednio o 3,3% i 2,3% niż w okresie styczeń–wrzesień 2019 r. O 0,9% do 289 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów. Ograniczono z kolei produkcję serów podpuszczkowych dojrzewających – o 1% do 256 tys. ton oraz pełnego mleka w proszku – o 22,7% do 22,5 tys. ton.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!