Krajowa produkcja przetworów mlecznych

Utrzymująca się w 2019 r. zwiększona podaż mleka do skupu oraz światowe zapotrzebowanie na produkty mleczne wpływają stymulująco na wzrost krajowej produkcji większości artykułów.

Krajowa produkcja przetworów mlecznych
Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń–maj 2019 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 99 tys. ton, a więc jest to więcej o 2% niż przed rokiem. Jednocześnie w krajowych proszkowniach wytworzono 77 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, co daje wzrost o 5%.
 
Produkcja serów niedojrzewających i twarogów osiągnęła poziom 200 tys. ton i była o 2% wyższa niż przed rokiem, podczas gdy produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających wyniosła 141 tys. ton i była o 2% niższa. O 4% do 164 tys. ton zwiększono produkcję śmietany niezagęszczonej, a mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji – o 1% do 1,4 mln ton. Ograniczono z kolei produkcję jogurtów – o 1% do 158 tys. ton oraz pełnego mleka w proszku – o 1,5% do 16 tys. ton.


Tagi:
źródło: