| Autor: redakcja1

Na giełdach cukier w górę, a kakao w dół (19-23.01.2015)

Trzeci tydzień stycznia 2015 roku przyniósł wyraźną zwyżkę notowań cukru na giełdach – podaje FAPA/FAMMU.

Na giełdach cukier w górę, a kakao w dół (19-23.01.2015)

Ceny cukru

 

W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w obrębie ostatniego tygodnia o prawie 7% do 351 USD/t, a w Londynie cukier biały o 4% do 408,3 USD/t. W ujęciu miesięcznym notowania były większe o odpowiednio 8 i 4%, a w rocznym o 6 i 1%.

Ostatnie podwyżki są ściśle związane z aprecjacją reala brazylijskiego, zapowiedzią podwyższenia progu blendingu bioetanolu w Brazylii i wprowadzenia podatku na benzynę. W związku z tym może nastąpić spadek podaży cukru i pobudzić popyt na paliwo z trzciny cukrowej. Dużą rolę odegrała również sytuacja techniczna rynku.


Ceny kakao


Ostatni tydzień przyniósł sporą obniżkę notowań kakao na giełdach. W Londynie ziarno staniało o 3% do 1965 BGP/t, a w Nowym Jorku o 4% do 2844 USD/t. W skali rocznej notowania były jednak większe o odpowiednio o 15 i 5%. Przyczyn spadków należy upatrywać w słabnącym popycie i wysokim zapotrzebowaniu na kakao.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!