Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik obornika RO 8+
2014-10-17 -
Rivakka - silos paszowy
2015-04-03 -
Ciągnik Solis-20
2016-05-13 -
Trimble® FMX®
2015-04-16 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13
Nowa żywność. Rozwój, czy zagrożenie dla zdrowia?
Komisja ds. środowiska i zdrowia publicznego (ENVI) dyskutuje nad sprawozdaniem dotyczącym tzw. nowej żywności.

Nowa żywność
Celem proponowanych rozwiązań jest dokładne ujęcie produktów w ramy prawne i przygotowanie odpowiedniej ścieżki ich autoryzacji w Europie. Propozycja uaktualnienia przepisów została przedstawiona już w 2008 r. przez KE, ale została odrzucona przez polityków, ze względu na obejmowanie produktów żywnościowych pochodzących z klonowanych organizmów.
Czy kiedykolwiek użyłeś zamiast cukru liści stewii? Smakuje Ci tetragonia tetragonoides, sok noni lub szałwia hiszpańska? Każde z nich – idąc po kolei – słodzik, typ szpinaku, egzotyczny napój i nasiona chia – nazywamy „nową żywnością”, bo pochodzą z roślin, które wcześniej nie były uznawane w Europie za jadalne.
By zapewnić europejskich konsumentów o ich nieszkodliwości, wszystkie muszą przejść specjalną procedurę autoryzacji – dopuszczającą je na półki unijnych sklepów.
Ze względu na galopującą globalizację i rozwój technologii, nowa żywność powstaje również z wykorzystaniem najnowszych zdobyczy techniki, a to wiąże się z koniecznością poważnego uaktualnienia przepisów – dla ochrony konsumentów i ich producentów.
