O substancjach smolistych, żywności i wymaganiach w Lublinie

Dnia 11 lutego br. podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk uczestniczył w seminarium "Substancje smoliste – żywność – wymagania" oraz konferencji prasowej, zorganizowanych w Lublinie.

O substancjach smolistych, żywności i wymaganiach w Lublinie
W spotkaniu, poświęconym wchodzącym w życie od 1 września br. nowym przepisom określającym dopuszczalną ilość benzoαpirenu w żywności wędzonej, wzięło udział przeszło sześćdziesięciu przedstawicieli zakładów wędliniarskich z terenu województwa lubelskiego.

Zasadniczym przesłaniem i celem seminarium była rzetelna informacja adresowana do przedsiębiorców z regionu. – Jesteśmy zagłębiem produkcji tradycyjnych wędlin, więc nie możemy dopuścić, aby plotki i niedomówienia, a czasami zwykłe kłamstwa na temat nowych przepisów, spowodowały opłakane skutki – mówił marszałek województwa lubelskiego Krzysztof Hetman.

Minister poinformował, że do końca marca br., pod nadzorem Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, zostaną przeprowadzone badania monitoringowe metodami zatwierdzonymi przez UE. Zapowiadając także cykl szkoleń dla przedsiębiorców w każdym z województw, zaapelował do mediów o spokojne i rzeczowe podejście do tematu.

Uczestnicy seminarium zachęcali przedsiębiorców do przeprowadzania badań indywidualnych, co jest ich obowiązkiem. Podkreślali jednocześnie, że aktualne wyniki wskazują, że polscy producenci wędlin nie mają problemu ze spełnianiem norm odnośnie zawartości benzoαpirenu. Ważną częścią seminarium były wystąpienia praktyków z branży przetwórstwa rolno-spożywczego, którzy również podkreślali, że są spokojni o wyniki badań.


Tagi:
źródło: