| Autor: redakcja1

Polski handel zagraniczny produktami mlecznymi

Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń–marzec 2020 r. wartość wywozu produktów mlecznych z Polski wyniosła 580 mln EUR - 2,47 mld zł i była o 0,3% większa niż przed rokiem.

Polski handel zagraniczny produktami mlecznymi
Jednocześnie na import tego asortymentu wydatkowano 283 mln EUR - 1,20 mld zł, czyli o 8% więcej. W wyniku czego dodatnie saldo obrotów handlowych artykułami mleczarskimi w pierwszym kwartale 2020 r. uległo zmniejszeniu w porównaniu z tym samym okresem ub.r. o 6% do 297 mln EUR - 1,27 mld zł.
 
W okresie styczeń–marzec 2020 r. w sporym stopniu zwiększył się kontyngent eksportu mleka płynnego i śmietany – o 8% do 205 tys. ton oraz jogurtów i napojów fermentowanych – o 9% do 31 tys. ton. Wywóz masła i tłuszczów mlecznych był o 10% większy niż w pierwszym kwartale 2019 r. i wyniósł 17 tys. ton. Wzrósł także eksport serwatki o 6% do 56 tys. ton oraz kazeiny o 25% do 0,7 tys. ton. W pierwszym kwartale 2020 r. wysłano 14 tys. ton lodów, a więc mniej o 29% niż rok wcześniej. W porównywalnym okresie o 2% do 63 tys. ton zmniejszył się kontyngent eksportu serów i twarogów. W wywozie tej grupy asortymentowej nadal przeważały sery podpuszczkowe dojrzewające, których sprzedano 40 tys. ton, a zatem o 3% więcej w relacji. Jednocześnie zmniejszeniu uległ wywóz serów niedojrzewających – o 8% do 23 tys. ton. Wysyłka odtłuszczonego mleka w proszku ukształtował się w granicy 24 tys. ton, a zatem niższej o 34,5% niż w pierwszym kwartale 2019 r. Pełnego mleka w proszku wyeksportowano 7 tys. ton, czyli o 83% więcej niż rok wcześniej.
 
W pierwszym kwartale 2020 r. importerzy znacząco zwiększyli przywóz serwatki – o 39% do 24 tys. ton, kazeiny – o 29% do 3 tys. ton, odtłuszczonego mleka w proszku – o 16% do 14 tys. ton, pełnego mleka w proszku – o 11% do 4 tys. ton. O 6% do 10 tys. ton zwiększono również import serów niedojrzewających. Ograniczono natomiast zakup mleka płynnego i śmietany – o 20% do 41 tys. ton, jogurtów i napojów fermentowanych – o 22% do 15 tys. ton, lodów – o 2% do 7 tys. ton oraz masła i tłuszczów mlecznych – o 25% do 4 tys. ton. Na poziomie podobnym do notowanego przed rokiem ukształtował się import serów dojrzewających – 16 tys. ton.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!