Produkcja cukru w UE i w Polsce

Komisja Europejska prognozuje, że produkcja cukru w UE w sezonie 2019/2020 będzie o 2% niższa niż w sezonie 2018/2019 i wyniesie 16,2 mln ton, a łącznie Wielką Brytanią będzie to 17,4 mln ton.

Produkcja cukru w UE i w Polsce
Według danych KE obniżka produkcji cukru odnotowany zostanie w większości krajów Wspólnoty, tj. we Francji o 3% do 5 mln ton, Polsce o 0 6% do 2,1 mln ton, Belgii o 4% do 0,8 mln ton oraz w Czechach o 9% do 0,5 mln ton. Spośród wiodących producentów cukru w UE wzrost produkcji o 2% do 4,3 mln ton szacowany jest przez KE na rynku niemieckim.
 
W omawianym sezonie w wyniku spadku plonów buraków cukrowych produkcja cukru w Polsce była o 6% niższa niż w roku 2018/2019 i wyniosła ponad 2 065 tys. ton. W 2020 r. stan zaawansowania siewów buraków cukrowych pod zbiory w sezonie 2020/2021 był bardzo zróżnicowany w poszczególnych rejonach Polski. Uwilgotnienie wierzchniej warstwy gleby tylko na początku okresu wegetacyjnego zabezpieczało potrzeby wodne roślin, ale w miarę upływu czasu zaobserwowano nadmierne przesuszenie wierzchniej warstwy gleby.
 
Największy deficyt opadów w okresie od marca do kwietnia br. odnosił się do zachodniego i centralnego obszaru Polski. Spory wzrost temperatury, występujący w drugiej połowie kwietnia, sprzyjał wschodom i wegetacji, jednak susza ograniczała rozwój roślin. Poprawę uwilgotnienia gleby zaobserwowano w maju oraz w pierwszej dekadzie czerwca br. Zgodnie z danymi GUS areał uprawy buraków cukrowych pod zbiory w 2020 r., podobnie jak w roku 2019, został oceniony na ponad 240 tys. ha. W ocenie analityków KOWR przy utrzymaniu optymalnych warunków agrometeorologicznych w następnych miesiącach wegetacji, zbiory buraków cukrowych w sezonie 2020/2021 mogą wynieść ponad 14 mln ton, co pozwoli na produkcję ponad 2,1 mln ton cukru.


Tagi:
źródło: