| Autor: redakcja1

Produkcja przetworów zbożowych

Przemysłowe przemiały zbóż od 2011 r. wykazują trend zwyżkowy, co wynika z wzrastającej produkcji mąki.

Produkcja przetworów zbożowych
Przemysłowa produkcja mąki żytniej w okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. wyniosła 166 tys. ton i była o 11% wyższa niż w porównywalnym okresie przed rokiem. W tym czasie produkcja mąki pszennej uległa spadkowi o 0,8% do blisko 1,5 mln ton. IERiGŻ-PIB szacuje, że produkcja mąki żytniej w 2019 r. może osiągnąć poziom 270 tys. ton, a więc o 7% większy niż w 2018 r., a mąki pszennej – o 0,1% 2,46 mln ton, tylko nieznacznie.
 
Zwyżka przemiału zbóż ma odzwierciedlenie w produkcji pieczywa. Produkcja pieczywa świeżego w okresie styczeń–październik 2019 r. ukształtowała się w granicy 891 tys. ton, tj. o 3% wyższym niż w tym samym okresie rok wcześniej, przy czym produkcja pieczywa żytniego wzrosła o 7,5% do 59 tys. ton, a za to pieczywa z mąki mieszanej pszennej i żytniej uległa spadkowi o 2,5% do 449 tys. ton. W całym 2019 r. produkcja pieczywa świeżego może być o niecały 1% wyższa i wynieść 1,53 mln ton.
 
W ostatnich latach produkcja makaronu była w miarę stabilna i wyniosła 180 tys. ton. Jednak w 2019 r. notuje się zwyżkę produkcji tego asortymentu. W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. wytworzono 137 tys. ton makaronów, a więc o 7% więcej niż w porównywalnym okresie 2018 r. W tej sytuacji IERiGŻ-PIB szacuje, że w całym 2019 r. produkcja makaronu może ulec zwyżce o 3% do 185 tys. ton.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!