Większy areał upraw buraków i wzrost plonowania przełożyły się na zwyżkę produkcji cukru w Rosji

Amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA) oceniło produkcję cukru w Rosji w sezonie 2016/2017 na 5,6 mln ton, co oznacza zwyżkę względem poprzedniego roku o 7,7% - 400 tys. ton.

Większy areał upraw buraków i wzrost plonowania przełożyły się na zwyżkę produkcji cukru w Rosji
Jak wymienia FAMMU/FAPA, większa produkcja to efekt kilku czynników. Po pierwsze Rosjanie zwiększyli areał buraków cukrowych o 7,8% - 80 tys. ha do 1,1 mln hektarów. Po drugie pogoda była sprzyjająca w okresie wegetacyjnym i zbiory będą dobre, wzrastając o 22,8% do 47,9 mln ton. Po trzecie straty surowca na polach i w transporcie mają być nieznaczne, co także przyczyni się do poprawy wyników. Spożycie cukru oceniono na 6,1 mln ton, czyli o 3,7% - 220 tys. ton więcej.
 
Amerykanie zwracają uwagę, że sektor przetwórczy coraz chętniej sięga po cukier, rezygnując z preferowanych wcześniej jego zamienników. Także konsumenci przychylniej spojrzeli na cukier. Trend ten wiąże się z deprecjacją rubla, która zmusiła do ograniczenia importu i szukania surowców i produktów na rodzimym rynku. Import cukru ogółem USDA oceniło na 750 tys. ton, czyli bez zmian w relacji rocznej, ale w sezonie 2015/2016 obniżka przywozu przekroczyła 31%.
 
Rosyjski instytut rynków rolnych (IKAR) ocenił produkcję także na 5,6 mln ton, ale spożycie już znacznie niższej niż Amerykanie, bo na 5,85 mln ton. Jeszcze większe rozbieżności są w przypadku import cukru. IKAR ocenił, że przywóz cukru surowego w sezonie 2016/2017 spadnie z 238 do 100 tys. ton, a białego z 289 do 280 tys. ton.


Tagi:
źródło: