| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (03-09.02.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 3 do 9 lutego 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (03-09.02.2014)
Od początku bieżącego roku notowany jest spadek cen masła. W dniach 03-09.02.2014 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena masła w blokach średnio wynosiła 15,77 zł/kg i była mniejsza o 3% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.
 
Za masło konfekcjonowane producenci otrzymywali 17,02 zł/kg, czyli odpowiednio o 2,5% i o 4% mniej. W odniesieniu do cen sprzed roku, cena masła w blokach była większa o 22%, a masła konfekcjonowanego o 15%.
 
W pierwszym tygodniu lutego 2014 roku na rynku krajowym podrożało mleko w proszku. W dniach 03-09.02.2014 r. przeciętna cena odtłuszczonego mleka w proszku, a zatem w porównaniu z poprzednim tygodniem, zwiększyła się o 2% i osiągnęła granicę 13,71 zł/kg. OMP było droższe o 4% niż przed miesiącem i o 26% niż przed rokiem.
 
W analizowanym tygodniu za pełne mleko w proszku trzeba było zapłacić 15,69 zł/kg, a więc o blisko 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale za to o 0,2% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku PMP było droższe o 29%.
 
Od początku roku ceny zbytu monitorowanych gatunków serów dojrzewających wykazują trend zniżkowy. W pierwszym tygodniu lutego tego roku ser Edamski średnio zbywano po 16,75 zł/kg, a ser Gouda po 16,64 zł/kg, tj. w obu przypadkach było taniej o około 1% niż w poprzednim tygodniu i o około 2% niż przed miesiącem.
 
Tym samym wymienione gatunki serów były droższe o 18% niż przed rokiem. W grudniu 2013 r. przeciętna cena skupu mleka według GUS wyniosła 153,93 zł/hl, czyli o 2,6% więcej niż w listopadzie i o 22,4% niż przed rokiem.
 
Handel zagraniczny na rynku mleka
 
Krajowa produkcja mleka nie tylko zaspokaja potrzeby polskich konsumentów, ale pozwala także na dynamiczny rozwój eksportu. Co czwarty skupiony kilogram mleka po przetworzeniu jest kierowany na wysyłkę. W 2013 r. wartość wywozu produktów mleczarskich z wykluczeniem kazeiny osiągnęła poziom blisko 1,7 mld EUR, tj. o 300% wyższy niż w 2004 r., a w odniesieniu do 2012 r. jest to wzrost o 17,5%. Natomiast dodatnie saldo wyniosło ponad 1 mld EUR w stosunku do 0,5 mld EUR w 2004 r., a w odniesieniu do 2012 r. daje to 7,5% zwyżkę.
 
W strukturze geograficznej eksportu produktów mleczarskich dominują kraje Unii Europejskiej, przy czym w 2013 r. stanowiły one 74%. Głównymi odbiorcami były: Niemcy - 315 mln EUR, Czechy - 143 mln EUR, Holandia - 115 mln EUR oraz Włochy - 112 mln EUR. Spośród krajów nienależących do UE największym odbiorcą polskich artykułów mleczarskich była Rosja - 142 mln EUR.
 
Jednym z ważniejszych produktów mleczarskich eksportowanych z Polski są sery, a w szczególności sery podpuszczkowe dojrzewające, gdzie ich udział w wartości wywozu artykułów mleczarskich w 2013 r. stanowił 32%.
 
Kontyngent wysyłki serów twardych w 2013 r. wyniósł 148 tys. ton i był o 13% wyższy niż w roku 2012. Polskie sery kierowano głównie do Rosji - 25 tys. ton, a także do krajów Unii Europejskiej, w tym do Czech - 21 tys. ton, na Słowację - 12 tys. ton i do Niemiec - 11 tys. ton.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!