| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.11.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.11.2021)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 1–7.11.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 23,72 zł/kg, a więc drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 13,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 25,35 zł/kg, czyli to więcej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 15% niż przed miesiącem. Ceny masła konfekcjonowanego i w blokach były o 45–46% wyższe niż przed rokiem.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 12,08 zł/kg, tj. mniej o 2% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 1% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 15,25 zł/kg i była wyższa o 5% niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 29%, a PMP – o 33,5%.

Krajowi producenci ser Edamski sprzedawali po 16,93 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 17,19 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 24%, a ser Gouda – o 20%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyła się 2 listopada 2021 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT w odniesieniu do poprzedniego notowania, wzrósł o 4,3%. W czasie sesji sprzedano 29,9 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 2 listopada 2021 r. za masło płacono 5 350 USD/t, czyli więcej o 5% niż w poprzednim notowaniu (z 19.10.br.) i o 10% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 5 058 USD/t, a więc wyższej o 14% niż dwa tygodnie wcześniej i o 18% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 627 USD/t, tj. więcej o 7% niż w poprzednim notowaniu i o 9% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 921 USD/t i była wyższa o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 40%, ser Cheddar – o 34%, OMP – o 33%, a PMP – o 31%.

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 5 listopada 2021 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 4 266 USD/t, czyli o 0,3% niższym niż przed tygodniem, ale o 12,5% wyższym niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 35% droższe. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 417 USD/t, więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 14% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku, tak jak przed tygodniem, wyniosła 4 123 USD/t, a zatem mniej o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 41%, a PMP – o 15%. Za ser Cheddar płacono 3 494 USD/t, tj. mniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był o 32% tańszy.


Tagi:
źródło: