| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.03.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.03.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu lutego 2020 r. zaobserwowano ponowny spadek cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 24.02 – 1.03.2020 r. masło w blokach zbywały po 14,81 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego wyniosła 16,45 zł/kg i była niższa o 3% niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 15%, a masło konfekcjonowane – o 13,5%.
 
Nieznaczne wahania wykazywały ceny mleka w proszku. W krajowych proszkowniach za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 10,92 zł/kg, a więc o 0,03 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,04 zł/kg mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 12,69 zł/kg, a więc o 0,3% niższej niż przed tygodniem, ale wyższym o 0,2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 47%, a PMP – o 8,5%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) ceny masła w 2020 r. utrzymują się na poziomie sporo mniejszym niż w analogicznym okresie 2019 r. W notowaniu z 28 lutego 2020 r. za masło uzyskiwano 3 875 USD/t, tj. o 3% mniej niż w poprzednim notowaniu (z 14.02.2020 r. i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie zahamowana została zwyżka cen mleka w proszku. Za 1 tonę odtłuszczonego mleka w proszku płacono 2 775 USD, tj. mniej o 4% niż przed dwoma tygodniami i o 5% niż miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 313 USD/t. Był to poziom niższy o 2% niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. W portach Europy Zachodniej cena masła, w porównaniu do notowań sprzed roku, była niższa o 20%, podczas gdy cena OMP była wyższa o 23%, a PMP – o 1%.
 
W Oceanii pod koniec lutego 2020 r. wzrosły ceny sera Cheddar i OMP. Jednocześnie zniżkom uległy ceny masła i PMP. W notowaniu z 28 lutego 2020 r. cena sera Cheddar wyniosła 4 550 USD/t i była wyższa o 5,5% niż w poprzednim notowaniu (z 14.02.2020 r.) i o 11% niż przed miesiącem. Za OMP uzyskiwano 3 025 USD/t, czyli o 1% więcej niż przed dwoma tygodniami, ale mniej o 2% niż miesiąc wcześniej. Masło zbywano po 4 088 USD/t, a więc taniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 3,5% niż przed miesiącem. W ostatnim tygodniu lutego 2020 r. za PMP płacono 2 975 USD/t, a więc mniej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 8% niż miesiąc wcześniej. W Oceanii, w porównaniu z tym samym okresem 2019 r., ceny sera Cheddar były większe o 20%, a OMP – o 15%, podczas gdy ceny masła i PMP były odpowiednio o 8% i 2% mniejsze.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!