Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.12.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.12.2019)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W listopadzie 2019 r. krajowe ceny zbytu masła w blokach ukształtowały się w granicy mniejszej niż przed miesiącem. W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25.11 – 1.12.2019 r. ten rodzaj tłuszczu mlecznego zbywano po 15,94 zł/kg, a więc taniej o 2% niż przed miesiącem. Był to jednak poziom o 1% większy niż tydzień wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego w czwartym tygodniu listopada br. ukształtowała się w granicy 18,74 zł/kg, a więc wyższej o 2,5% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 18%, a masło konfekcjonowane – o 13%.
 
W Polsce utrzymuje się zwyżkowy trend cen mleka w proszku. W krajowych proszkowniach w dniach 25.11 – 1.12.2019 r. cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła poziom 10,31 zł/kg, czyli wyższy o 1% niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymano 12,51 zł/kg, a więc o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% więcej niż w końcu października br. OMP było droższe niż rok wcześniej o 59%, a PMP – o 6,5%.
 
W listopadzie 2019 r. krajowa cena zbytu masła w blokach była o 3% mniejsza niż przed miesiącem, podczas gdy cena OMP wzrosła o 5%. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 19%, a OMP o 56% droższe.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade w Nowej Zelandii na aukcji, która odbyła się 3 grudnia 2019 r. za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 068 USD/t, a więc więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu (z 19.11.br.) i o 5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 331 USD/t i była wyższa o 0,3% niż przed dwoma tygodniami i o 2% niż miesiąc wcześniej.
 
Za ser Cheddar płacono 3 797 USD/t, czyli więcej o 3% niż na poprzedniej aukcji i o 5% niż przed miesiącem. Na GDT od początku 2019 r. przeważają obniżki cen masła. Na początku grudnia 2019 r. ten rodzaj tłuszczu mlecznego zbywano po 3 983 USD/t, a zatem taniej o 2% niż przed dwoma tygodniami i o 3% niż na początku listopada 2019 r. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 56%, PMP – o 25%, ser Cheddar – o 19%, a masło – o 6%.


Tagi:
źródło: