| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (16-22.12.2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 16 do 22 grudnia 2013 r. w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (16-22.12.2013)
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu grudnia 2013 r. podrożało masło konfekcjonowane, pełne mleko w proszku i sery dojrzewające, a potaniało masło w blokach oraz odtłuszczone mleko w proszku.
 
W dniach 16-22.12.2013 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena masła konfekcjonowanego osiągnęła granicę 17,86 zł/kg i była większa o 0,6% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem.
W odniesieniu do poprzedniego tygodnia o 0,5% potaniało masło w blokach, za które producenci średnio dostawali 17,58 zł/kg. Cena tego tłuszczu była jednak o 5% większa niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane kosztowało więcej o 14%, a masło w blokach o 29%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie płacono 13,32 zł/kg, czyli o 0,6% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% więcej niż w tym samym czasie listopada 2013 roku.
 
Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 15,66 zł/kg, a zatem wyższym o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań z trzeciego tygodnia grudnia 2012 r. ceny proszku mlecznego były o 25% większe.
 
Ceny sera Gouda średnio wyniosły 17,01 zł/kg, a Edamskiego 17,18 zł/kg i były o niecały 1% większe niż w poprzednim tygodniu. W ciągu miesiąca oba gatunki serów wzrosły o 3-7%, a w ciągu roku o 20%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W dniach 15-18.12.2013 r. na rynkach wewnętrznych monitorowanych krajów UE jak w Niemczech, Francji i Holandii przeciętne ceny masła wynosiły 4,04-4,09 EUR/kg. W obrębie tygodnia w Niemczech i w Holandii średnia cena masła zmalała o 1%, a we Francji o tyle samo wzrosła. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku kształtowały się w zakresie 3,28-3,35 EUR/kg.
 
W Niemczech i we Francji były one o 1-2% większe niż tydzień wcześniej, a w Holandii o 1% mniejsze. W ciągu tygodnia nie zmieniły się natomiast ceny pełnego mleka w proszku, za które w omawianych krajach producenci uzyskiwali 3,71-3,79 EUR/kg. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 15-22%, a mleko w proszku o 24-28%.
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) 3 stycznia 2014 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5.650 USD/t, tj. większym o 0,2% w porównaniu z poprzednim notowaniem i o 1% niż przed miesiącem.
 
W ciągu dwóch tygodni o 2% podrożało odtłuszczone mleko w proszku, za które średnio płacono 4.538 USD/t, o 3% więcej niż na początku grudnia 2013 r. Cena pełnego mleka w proszku przeciętnie wynosiła 5.125 USD/t i była większa o 0,2% niż przed dwoma tygodniami i o 0,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku w portach Europy Zachodniej masło podrożało o 27%, a mleko w proszku o 30-31%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!