| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.09-4.10.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 28 września do 4 października 2015 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.09-4.10.2015)

Ceny masła


W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.09 – 4.10.2015 r. krajowi producenci za masło w blokach średnio otrzymywali 12,20 zł/kg, a więc więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach w Polsce w przeliczeniu na euro była o 29,7% większa od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg.
 
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 13,24 zł/kg, a więc to drożej o 0,6% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach kosztowało jednak mniej niż przed rokiem o 3%, a masło konfekcjonowane o 8%.

Ceny mleka w proszku
 

Odtłuszczone mleko w proszku w porównaniu do wcześniejszego notowania zmniejszyło cenę o 1% do 7,24 zł/kg. Był to jednak poziom większy o 2% niż miesiąc wcześniej. Krajowa cena OMP w dniach 28.09 – 4.10.2015 r. była o 0,5% wyższa od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg.
 
Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 9,42 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku OMP potaniało o 18%, a PMP – o 16%.

Cena skupu mleka

 
Według GUS, średnia krajowa cena skupu mleka w sierpniu 2015 r. wyniosła 107,81 zł/hl w odniesieniu do 108,47 zł/hl w lipcu 2015 r. i 128,17 zł/hl w sierpniu 2014 r.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade od połowy sierpnia 2015 r. utrzymuje się zwyżka cen większości produktów mleczarskich. Na aukcji, która odbyła się w dniu 6 października br. za OMP otrzymywano 2 267 USD/t, a za PMP 2 824 USD/t, odpowiednio więcej o 14% i 13% niż w poprzednim notowaniu (15.09.br.) oraz o 34% i 36% niż przed miesiącem.
 
Za ser Cheddar można było otrzymać 3 234 USD/t, czyli to drożej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. Spadkowi uległy tylko ceny masła. Na początku października br. cena tego tłuszczu wyniosła 3 037 USD/t i była o 2% mniejsza niż w połowie września br., ale o 11% większa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku cena masła była wyższa o 21%, sera Cheddar o 7%, a PMP o 16%, a OMP było niższa o 11%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!