| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (30.12.2013-05.01.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 30 grudnia 2013 roku do 5 stycznia 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (30.12.2013-05.01.2014)
Na przełomie grudnia i stycznia ceny zbytu masła oraz pełnego mleka w proszku spadły, a za to wzrosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku.
 
W dniach 30.12.2013–05.01.2014 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW krajowi producenci za masło w blokach średnio otrzymywali 17,27 zł/kg, czyli mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem.
 
Za masło konfekcjonowane płacono 17,75 zł/kg, a zatem to taniej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,2% drożej niż na początku grudnia 2013 r. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena masła w blokach wzrosła o 30%, a konfekcjonowanego o 15%.
 
W dniach 30.12.2013–05.01.2014 r. cena odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicach 13,48 zł/kg i była większa o 1% niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem.
 
W tym czasie za pełne mleko w proszku płacono 15,63 zł/kg, tj. o około 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,02 zł/kg więcej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny proszku mlecznego były większe o 30%.
 
W omawianym okresie ser Edamski średnio zbywano po 17,18 zł/kg, a ser Gouda po 16,67 zł/kg, w obu przypadkach o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do analogicznego okresu grudnia 2013 r. ser Edamski był droższy o 2%, a Gouda o 1% tańszy. Jednocześnie oba te gatunki serów kosztowały więcej niż rok wcześniej o 18-22%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na początku stycznia 2014 r., na platformie handlowej GlobalDairyTrade, odnotowano dalszy wzrost cen masła. Na aukcji, która odbyła się 7 stycznia 2014 roku za tłuszcz ten średnio otrzymywali 4.223 USD/t, czyli więcej o 4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 13% niż przed miesiącem.
 
Na początku stycznia tego roku przeciętna cena pełnego mleka w proszku wynosiła 4.934 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku 4.688 USD/t. W obrębie dwóch tygodni PMP potaniało o 0,5%, a OMP o 3,7%. Oba rodzaje proszku mlecznego były o 2% tańsze niż na początku grudnia 2013 r. W porównaniu z analogicznym okresem 2013 r. OMP było droższe o 31%, a PMP o 54%.
 
W USA od kwietnia 2013 r. utrzymuje się wzrostowa tendencja cen odtłuszczonego mleka w proszku. Na giełdzie w Chicago 3 stycznia 2014 r. za proszek ten trzeba było zapłacić 4.498 USD/t, a zatem więcej o 0,5% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie OMP było o 33% droższe niż przed rokiem.
 
Giełdowe ceny masła ulegają wahaniom. Na początku stycznia 2014 roku cena masła ukształtowała się w granicach 3.461 USD/t i była o 1% większa niż tydzień wcześniej, ale o 5% mniejsza niż w porównywalnym okresie grudnia 2013 r. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny tego tłuszczu wzrosły o 5%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!