| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (5.04.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (5.04.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym na przełomie marca i kwietnia 2020 r. zaobserwowano ponowną obniżkę cen masła w blokach, przy jednoczesnej zwyżce cen masła konfekcjonowanego. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 30.03 – 5.04.2020 r. masło w blokach zbywały po 14,38 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,3% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego wyniosła 16,81 zł/kg i była większa o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 17%, a masło konfekcjonowane – o 10,5%.
 
W krajowych proszkowniach za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 9,97 zł/kg, czyli mniej o 4,5% niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 12,58 zł/kg, a zatem wyższym o 0,4% niż przed tygodniem, ale niższym o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 29%, a PMP – o 10%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W Unii Europejskiej na przełomie marca i kwietnia br. producenci za masło uzyskiwali 3,29 EUR/kg, czyli mniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 2,11 EUR/kg, a więc taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 15% niż w pierwszym tygodniu marca br. Średnia unijna cena masła była wyższa o 49% od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg, a cena OMP – o 24% do 169,80 EUR/100 kg.
 
W UE pełne mleko w proszku zbywano po 2,76 EUR/kg, tj. taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena masła w UE była mniejsza o 21%, a PMP – o 5%, podczas gdy cena OMP była większa o 11,5%.
 
Na giełdzie w Chicago, w następstwie wystąpienia epidemii koronawirusa, notowane są spore spadki cen produktów mlecznych. W notowaniu z 3 kwietnia 2020 r. cena masła ukształtowała się w granicy 2 822 USD/t, czyli niższej o 14% niż przed tygodniem i o 31% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była mniejsza o 44% niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 1 984 USD/t, a zatem mniej o 14% niż w poprzednim notowaniu i o 21% niż w pierwszym tygodniu marca br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 914 USD/t i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było o 7% tańsze, a PMP – o 9% droższe. Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 2 535 USD/t, tj. mniej o 28% niż przed tygodniem i o 34% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był o 31% tańszy.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!